2024. október 7., hétfő

Lehet fasza egy OB a hátsó sorból? Ofkorsz

Tizenegy éve finnezek amiből tizet nyugodtan le is tagadhatnék. Az a fajta vagyok aki minden megszerzett tudás után többet szeretne tanulni mert rájön milyen keveset tud, pedig szívesebben lennék olyan aki a zéró tudásához társított nagy hanggal mindenki fölé helyezi magát. Na jó, nem lennék de tanulhatnék tőlük. 

A hat hétre szóló gipszet lealkudtam ötre de igazából ez már nem is a gipsz volt hanem bokarögzítő ami egész napos viseléshez rohadt nehéz viszont zuhanyzáshoz meg éjszakára le tudtam venni. Ennek köszönhetően fokozatosan szoktathattam vissza a lábam a normál élethez ami most még távolinak tűnik, de az első lépéseket megtettem a szó minden értelmében. És akkor jött a telefon. Mester Bá a vonalban, ha már úgyis befizettem a tagdíjat akkor akár vitorlázhatnék is és tegyük hozzá igaza van, szóval vonszoljam le a seggem Agárdra, ad egy jó hajót mert jövő héten bajnokság. Sose voltam száz százalékos finnes és most annak a hetven százaléknak lehetek valahol az ötven százalékán de Mesterünk szavára egyszerűen képtelenség nemet mondani. Tudtam hogy ebben az állapotban nem tolom végig a versenyt de éreztem, jó lesz az nekem. Be is iktattam egy amolyan emlékeztető-felmérő edzést, látni mit tudok, mit tud a frissen gyógyult láb a hajóban mert a szárazföldön akadnak még fájdalmas mozdulatok. 


Ide elég egy alvázmosás de nem mindenki éri be ennyivel

Az egyesület udvarán állandóan pezseg az élet de amikor polírozáshoz az oldalukra fordított hajók lepik el és a sporik közti beszédtéma kizárólag a polírpasztában meg vitorla bizniszben csúcsosodik ki akkor ott bajnokság lesz. 


Ragyog mint a Salamon töke, a hajón nem fog múlni tesó

A kikötő egyébként teljesen újjáépült, a régi móló billegő-döngő betonlapjai már csak az emlékekben élnek. Az "északi" sólya nagyon penge lett, kis szépséghibával. Magát a sólyát ugyanakkorára szabták mint az elődjét, a partfal emelésnek köszönhetően viszont így meredekebb lett mint a régi ráadásul csúszik, hajókivételnél elkel a segítség. Ez van, szép lassan beleöregszünk a dingibe és az egyszemélyes hajóosztály meghatározás csak a vízen lesz érvényes, a parti manővereknél egyre kevésbé. 


Na, ilyen szélben mentem ki...

A klubház is sok változáson átesett de legszembetűnőbb a bejárati dekor. 


A Mester mindig itt van, mostantól akkor is ha nincs

Tehát a hajónál tartottunk. Köztudottan nem nagy költségvetésű az egyesületünk szóval a jó hajó itt annyit tesz, hogy nem rossz. Tehát nem pöpec, nem nagyon fasza egyszerűen csak jó. Gyakorlatban ez azt jelenti hogy van benne árbóc és ahhoz kapok valami vitorlát. Az esetlegesen az árbócra szerelt autentikus fácántoll széljelző már extralistás és ha csak annyi vizet ereszt amit ki lehet szivacsozni két futam között akkor rádmosolyogtak az istenek. Tehát kaptam egy ilyen jó hajót amit összeraktam azután meg magamat is és abban a semmi szélben kirongyoltam memóriafrissítésre. El is felejtettem hogy ilyen is van. Csend, béke, boldogság a hajóban és csak ültem minimális haladással. De milyen rohadt jó volt baszki.

Az esélyem a gyakorlásra teljesen eloszlott, csak imádkozhattam a csütörtöki békés viszonyokért, a kellő időben előtörő emlékekért. Bárki aki olvasta azóta a beszámolókat tudja, hogy az ima nem segített, maradtak az emlékek. 

A bajnokság ünnepélyes megnyitóval kezdődött ahol Bajusz fa finnjére húzták fel a nemzeti lobogót. 

Méltóbb helyre nem is kerülhetett volna

A gépsárkányt -A Mester utasításra- Medvével húztuk át a megnyitó helyszínére, amúgy a mi kikötőnkben van. Lőttem is pár képet, nézzük milyen csodákat építettek az elődök az elődöknek. 


Nomen est omen

A régi hajókról általában kevés infó marad hátra és évtizedek távlatából esélytelen bármit kideríteni, mindenesetre Balatonfüreden a hajógyárban készült okumé fából. 


Fa árbóc és fa bum találkozása klasszik rögzítéssel,
alatta a fém gyűrű a kötélelvezetést szolgálta

Mivel 1962-ben Füreden leállt a finn dingi gyártás így minimum hatvankét éves a hajó. A sorozatszáma 25-ös. 


Rézcsövön csúszik a réz leekocsi, nem hiszed el

Gyárilag az összes kötél fehér volt a dingiben, most se lehet benne más.  


Gyönyörű munka a sokat látott kormánylapát. 

Felmerülhet a tűzoltócső-gurtni létjogosultsága de akkoriban gyárilag ezzel (értsd: hasonlóval) jött ki. 


Svertállítás klemm helyett csomókkal,
az oldalfal mögött végig légkamra

Természetesen a finneken állítható az árbóc dőlésszöge aminek a szélviszonyoknál, pontosabban a szélerősségnél van jelentősége, a régebbi epoxihajóknál beállítod a parton és reménykedsz hogy jó lesz, az újabbaknál pedig akár két futam között is módosíthatsz, ha gyengül vagy erősödik a szél. Mondjam azt hogy ezt se most találták ki?


Menetes szár és finn dingi ugyanabban a mondatban,
baloldalt egy autentikus pádli


A hullámok hatvan éve is becsaptak a hajókba, szükség volt valami megoldásra ami hatékonyabb a szivacsozásnál. 

Pumpás ventil. Álló helyzetben is működik,
pontosabban: jobbára akkor tudod működtetni


Megszokott hogy a finneseknél kicsit csúszik a kuplung, de ennyire?

Eszemben sincs az új dolgok időtlenségén károgni a régiek javára, vannak erre ennek a rétegnek szóló terápiás csoportok az online térben vastagon, ráadásul egy új finn is gyönyörűen meg van építve. De azért tény, hogy az apró részletek kidolgozásánál a funkció mellett egyenrangú helyet kapott az esztétika és a formatervezés. Az általános súlycsökkentés, anyagtakarékosság a gyártók szerint mind-mind a mi érdekünket szolgálja ennek ellenére rohadt drága minden. Akárcsak az autóknál, megöli az összes olyan részletet amihez érzelmi kötődés alakulhat ki épp úgy a tervezők ahogy a felhasználók részéről. Egy új hajó gyártásának befejező fázisa kimerül a matrica felragasztásában de képzeld el amikor ezzel végeztek és a kormányveret felcsavarozása után mintegy a mű megkoronázásaként felkerült ez a polírozott fogantyú. -Kész vagyunk. 


Már azért lemész a kikötőbe, hogy megsimogasd


Egy hajónak persze nem a parton kell nagyot mutatnia de ez a vízen se vérzik el, napi használatban van a gépsárkány. A tulaj saját szavaival élve kiöregedett a vitorlázásból, így ha valaki vágyik erre a gyűjtői darabra Agárdon az Alba Regia kikötőjében a gyönyörködés mellett meg is vásárolhatja.

Eredetileg ugye ott tartottam, hogy megnyitó. Beszédek, beszélgetések majd tájékoztató a verseny menetéről amin hetvenen indultunk jelentős szerb és szlovák jelenléttel. Külföldi versenyéknél már láttam ilyen csoportbeosztásos dolgot de mostanáig lövésem se volt mi az és miért jó. A lényeg, hogy hetven (vagy több) hajóra marha hosszú rajtvonalat kéne állítani amit nehéz kontrollálni a rendezőségnek. Másrészt a Velencei-tavi szélviszonyokat -ahol sokszor húsz méterrel odébb már más irányból fúj- senkinek nem kell bemutatni, szóval volt sárga meg kék csoport tíz perces rajt különbséggel. A versenyirodában kapott szalagot kellett a halfejbe vagy seklibe bekötni. Első két napon sárga csoportos voltam, azaz elsőként minket rajtoltattak el. 


Megkülönböztető jelzés


Gondolni se mertem volna hogy a finnezés kihagyása akár a hasznomra is lehet. Végtelenített kötélzetben, vékonyított illetve vastagított sottkötélben és állítható (a hajó hossztengelyében pár centit elmozdítható) svertben kerestem a megoldást -amúgy ezek jó dolgok- miközben teljesen megfeledkeztem a vitorlázásról és halál bénán vezettem a hajót. Részben az Ábrándozás alatt ragadtak rám azok a dolgok amiknek a segítségével ilyen jól szerepeltem a bajnokságon, két év szünet után. (Itt jegyzem meg, hogy az összes béna kapitányos, szar vitorlázásból szintén rengeteget tanultam, annak ugyanúgy hasznát vettem csak máshogy.) Úgy higgyétek el, hogy a nagybetűs versenyen nem csináltam mást csak szélre vitorláztam mindenféle ötlettelen manőver helyett. 


Hasítanak a srácok, volt üzemanyag rendesen

Kb így: nem tülekedtem a rajtnál (jó, az első futamot mondjuk lekéstem) megnéztem hol vannak kevesen hogy tiszta szélben vitorlázhassak és vezettem a hajót. Ennyi. Mivel a széljelző -hogy úgy mondjam- elég érdekesen állt és csak a hajó egyik oldaláról látszódott tisztán így kizárólag a vitorlán lévő szálakat néztem meg a vízfelszínt és nem, az ötös szélben nem tudtam vízszintesre kiülni a hajót -néhány fontos helyzetet leszámítva- de törekedtem rá. Az egyik futamban ahol szintén nem brillíroztam a rajtnál, azt láttam hogy balra mentek kevesebben szóval arra indultam. És tök jó szelem volt, mindig erősödött egy hangyányit és a szélfordulók is kedveztek. Éreztem hogy megyek ki a pályáról de a vízen láttam hogy ez a szél kitart és sokkal jobb mint bárhol a tavon, nem fogok hülye fejjel kifordulni belőle, maradok amíg tudok. Ahogy mondtam harmincöten voltunk egy csoportban, ebben a futamban egy idegen, be sem állított hajóval, a hangárból kapott valamilyen vitorlával, két év kihagyással huszonkettedik lettem. Ha valahol meg azt éreztem hogy a szél fos, akkor eljöttem onnan és nyilván nem ezt oktatják a versenyzőknek, hanem az ellenfél "tartását" de egyrészt soha nem leszek azon a szinten másrészt meg marha jót vitorláztam és kurvajól éreztem magam. 


Két futam közti pihenő a nád takarásában,
egy kicsit a vitorlát is kímélik


Negyedszélben kicsit tompa volt a gépsárkány hátszélben pedig szépen legyalogoltam a többieket -már úgy körülöttem- ami egyértelműen az előredöntött árbóc tünete, szóval a verseny második napján hátrébb döntöttem valamennyit. Az ilyen értékeket mérni szokták a sporik, nekem erre most nem volt kapacitásom, főztem abból amim volt. 


Mindnyájan finnesek vagyunk,
de van amire nincs magyarázat

Akkor pár szó magáról a versenyről. Csütörtökön három futam volt a 14-18 csomós erősen pöffös északkeleti szélben és mivel az ima nem segített elnézve a kite és hagyományos szörfösekkel zsúfolt tavat egyetlen esélyem maradt, bízni a csodában. Az első futam némi késéssel indult én meg nagy bölcsen nekiálltam a vitorlát átkötni elöl ami persze nem sikerült de legalább lekéstem a rajtot és hangosan röhögtem magamon a múltkori savazásom miatt. De szépen felzárkóztam sőt az egyik sporit beértem és lehagytam a befutóra. 


Harcos körülmények, a vízen és a vitorlákon is látszik


Ilyen szélben nyilván nem volt eseménytelen a hátszeles szakasz. Akadt pár borulás, az egyik pont mellettem és amikor megkaptam azt a pöfföt azzal a szélfordulóval hát szívesebben lettem volna itthon. Éreztem ahogy megcsavarja az egész hajót és mindössze arra hagyott időt hogy fordítsak a kormányon és elinduljak kifelé a pályáról. A tollfosztó irányát nézve kb kilencven fokot fordult a szél, mint az állat poroltam a nádas irányába de sokkal jobb volt a borulásnál. Aztán helyre állt a béke, az emlékek is kezdtek előtörni: erős hátszélben hátra kell terhelni a hajót és két pöff között ne felejts el imádkozni. A harmadik futam után megkönnyebbülve poroltunk ki a kikötőbe, mára ennyi hála istennek.

Péntekre békésebb viszonyokat ígértek ami csúszott valamennyit, harcos körülmények közti első futam után megérkezett az enyhülés, ismét az emlékek, gyenge hátszélben előre kell terhelni a hajót. Nem kívánok anatómiai részletekbe bocsátkozni a farpofák és a finn dingi deck illeszkedési pontjairól de a hátszeles szakaszokra ritkán gondolunk vissza nosztalgiával. Mára nem enged több futamot a szél de a kitelepült lángossütőnek köszönhetően az arcok pillanatok alatt kisimultak. Mindenki evett már lángost, tudjuk milyen a finom meg az olajban ázott félig nyers fos de a kurvajó lángost kevesen ismerik, még kevesebben készítik. Azontúl hogy a tésztája a világörökség része lehetne sósabb is mint a sima piaci. Vannak olyan kaják amin az utólagos sózás javít ugyan -pl rántotta- de mégse lesz az igazi, na ezt a hatást szorozd be tízzel. Szóval az összes lángos amit eddig máshol ettél az pont ilyen. Nulla. Ez meg olyan durva gasztrosokk hogy soha többé nem akarsz a másikból enni. Soha. És ha nem jársz finnes versenyre akkor sincs dráma, Budapesten a Római parti Piacon ehetsz ebből a csodából, keresd Ágiékat.                                                                

                                                                                   
 Ez négy, a kínálatban nyolcféle szerepelt.
A félhold alakú a juhtúróval töltött, képtelenség leírni az ízeit
                                                                                     

Szombatra beigazolódott "Egér" versenyrendező jóslata miszerint jó ha egy futam összejön a reggeli szélben. Itt már arany és ezüst csoportra voltunk osztva, azaz a mezőny első harmincöt és a második harmincöt versenyzői külön mérik össze erejüket. Mondanom se kell melyik csoportba kerültem de legalább lőttem egy képet a nagyok rajtjáról. 


A menők felkészülnek a még menőbbek rajtolnak

Azután a mi csoportunk is elindult, azt hittem korai rajtos vagyok (persze nem) visszamentem megcsináltam a büntit, hogy ne hiába versenyezzek és poroltam a többiek után. Így is huszonnegyedik hely a gyengécske szélben. Ezután két sikertelen rajtkísérlet és két óra várakozás következett de amikor ilyen foltos a vízfelszín abból csoda nem lesz. Edzeni, vitorlázni marha jó de a Magyar Bajnoki cím nem dőlhet el ilyen pályán, irány a part. Gál Pisti sporttársunk családja addigra nekilátott az isteni chilis pörköltnek, üstben. A fogadtatását/sikerét nem részletezem, elég legyen annyi hogy nem kellet a maradék tárolásával, elajándékozásával bajlódni és most szívesen leírnám, ha ilyen pazar étkekre vágysz csöngess be Fehérváron Istiékhez de megtiltotta, szóval így jártál, ehhez bizony el kell jönnöd finnezni. 

Ezután a kalóriadeficit elkerülése végett osztálygyűléssel egybekötött vacsora a közeli étteremben és igazából itt véget is ért a verseny. A vasárnapot munka miatt ki kellett hagynom de igazából csak a díjátadóról maradtam le, esély se volt használható szélre. 


Állat póló, benne volt a nevezési díjban
de higgyétek el, megküzdöttünk érte


Az idei bajnok Beliczay "Bőrtok" Marci, aki -nem fogod elhinni de- tíz év kihagyás után ült finn dingibe. Szerencsére a Vitorlás a kertben mindig az események ütőerén tartja kezét így beszámolhatok nektek erről a felháborító győzelemről. Szóval, az YKA-ban (Yacht Klub Agárd) "talált" egy finn dingit (szerintem nem jót hanem nagyon faszát) amit kölcsönkapott a versenyre, ehhez "kapott" egy árbócot -ne mondj semmit, már most vérlázító a dolog- és lássatok csodát: szerzett egy vitorlát is ez a csodálatos elme. Tehát amíg a többi tisztességes versenyző hajót vásárol, fejleszt, szezonról-szezonra vitorlákba, (jó ha van erős és gyenge szeles is) technikai felszerelésekbe öli a pénzét, rendszeresen eljár edzésre, versenyekre addig ez a figura kis túlzással a sarki gépkölcsönzőből összerak egy hajót, megjelenik a versenyen (pedig nem hívtuk) és arcátlanul lehagyja az összes jellemes vitorlázót, mindezt legálisan. 


                                                       Dömötör Attila magángyűjteményéből

Felbőszült nemes lelkű vitorlázók vízbe veték pimasz társukat


Félretéve a hülyeséget, egy OB ezen a szinten nem játék, el se tudjátok képzelni milyen hajókon/csapatokban versenyeznek ezek az arcok. Olyan gondolatokkal indultam el hogy valahol a végén elvitorlázgatok, próbálok szintidőn belül befutni és túlélni. Ehhez képest mezőnyben is mentem és előfordult hogy nálam jobbakat lehagytam. Az ötvenkilencedik hely az enyém a hetvenből, köszönöm szépen. Hányszor hallottam Mesterünktől hogy "vezesd a hajót bazmeg" és nézzetek oda, ennyi év után célba ért az üzenet. Későn érő típus vagyok, csak tudnám a tollfosztót minek adtam el.