2012. október 27., szombat

Itt van újra...

Egészen eddig az évig szerettem az őszt. Mindig örültem az érkezésének hiszen a hosszú meleg nyár után végre felvehetek egy zakót, gyönyörű festői levelek borítják az erdei utakat és a városi járdákat. A nap már nem merészkedik olyan magasra, ennek köszönhetően ezek a laposan érkező súroló fények szívmelengető hangulatot és rég elfelejtett szépséget kölcsönöznek a rogyadozó háztetőktől kezdve a kopott falakon át a düledező kéményekig, nem is beszélve a sapka alól kibújó, széllel cinkosan incselkedő női tincsekről.
És most mégsem tetszik. Azon túl hogy lehangol, csak az elmúlást juttatja eszembe. Látom a szépségét de nem érzem, és talán nem is érdekel igazán... A rádióból csupa olyan dal szól amit nyáron, az építési lázban hallgattam, most pedig egy kocsiban ülök a munkahelyen és olyan dologra vágyom, amire kevesen: szeretnék négy hónappal öregebb lenni...
Nos ez remélhetőleg be fog következni : ) de addig sincs helye a búslakodásnak, hiszen -tapasztalatból mondom- az ember kettőt pislog és itt a karácsony, onnantól meg hipp-hopp érkezik a tavasz. Főleg mostanában. Tavasszal pedig szükség lesz egy jó hajóra! : )
Sanyi barátom segít, hogy a hajó alját és az oldalát vízvonalig bevonjuk epoxival és üvegpaplannal, de addig vár rám néhány feladat. Mattra kell csiszolnom a lakkozást és arra gondoltam, hogy egyúttal eltávolítom a nem kívánatos részeket.
Most értettem meg, miért ömlött be megállíthatatlanul a víz azon a pénteki napon. A középső fenékdeszka tele van ehhez hasonló repedésekkel tehát hatalmas hiba volt beépíteni, de ugye mise után okosabb a gyülekezet, szóval bölcselkedés helyett inkább megpróbálom helyrehozni a dolgot. Sniccerrel és csavarhúzóval mindenhonnan kifeszegettem az elgyengült anyagot.
Ez bizony elég szarul néz ki... De legalább lesz hova tenni az epoxit! : )Amíg az anyag megérkezik, van egy kis dolgom. Na persze nem olyan "kisdolog"... : )
A "nagy napon" Laci barátom az uszonyszekrény erősítésén kívül még valami fontosat szóvá tett. Nevezetesen, hogy a laposfenekű csónakoknál a farnál szükség van egy uszonyfélére ami a kormánylapátra vezeti a vizet. Kételkedés nélkül elfogadtam a tapasztalt hajós véleményét, és a méretek után kutakodva bizony észrevettem, hogy a hét négyzetméteres vitorláson és a Werszko féle 4.20-as dingin (ezek laposfenekűek) ott figyel az uszony. Az utóbbi típusról ellesve a nagyjábóli méretet, elkészítettem a hajómról hiányzó darabot.
                                    
  A felszerelése csak a hibajavítás után jöhet szóba.
 És ez a javítás nincs is olyan messze...

1 megjegyzés:

 1. Kedves Csabi!

  A minap találtam rá erre az oldalra és jóleső érzéssel olvastam végig az összes bejegyzést. Megbizonyosodtam róla, hogy kishazánkban vannak még olyan emberek, akiket tényleg hajt az alkotásvágy és nem csak inkább sörrel a kézben magyaráznak otthon a tévének :-)
  Először is gratulálok a hajódhoz, és a nagyon tetszik ahogy részletekbe menően megosztod tapasztalataidat az építés folyamatáról. Látszik, hogy rengeteg időt és energiát tettél bele. Kíváncsian várom a folytatást és szurkolok neked, hogy a következő vízre tétel már sikeresebb legyen ;-)

  u.i.:Hasonló kórral diagnosztizáltak engem is. Itt az eredménye:http://fugevitorlas.blogspot.hu/

  További sikeres építést!

  András

  VálaszTörlés