2012. január 30., hétfő

Hang ár.

Pisti barátom szakszerűen átfúrta a gerincet és volt olyan jó hozzám, hogy kölcsönadta a kombinált fűrész, illetve gyalugépét. De nem ám azért, mert szeretné ha békén hagynám és a szabadidejében nincs kedve az én deszkáimmal foglalkozni! Á, dehogy. Jó asztalos lévén pártolja azt a szemléletet, hogy az ember egy ilyen sokrétű munkánál sajátítson el minél több munkafázist.
Összeszereltem a gépet a "szabadtéri műhelyben". Így elnézve nem hinném hogy bármiféle munkavédelmi előírásnak megfelel, de itt más szempontok vannak érvényben. Elé és mögé raktam egy egy asztalt, amin fel tud feküdni a belépő, illetve kimenő munkadarab a feszülés elkerülése végett. Elég gyorsan sikerült beállítanom, de Öregem ennek a gépnek milyen hangja van!!! Üresen "csak" vísít, de ahogy a kések belemarnak a deszkába, az a kemény, kalapáló hang visszaverődik a szomszéd házról, a vele szemben lévő tűzfalra, és aztán onnan is visszaverődik, és csak jön-jön mindent lerombolva ami az útjába kerül, az szinte fizikai fájdalommal jár. /Illetve nem is szinte/ Egy órai munka után még mindig dobolnak a fülemen.
De ha egy napon elkészül a hajó... velem együtt örülnek a szomszédok is! : )
Két deszkát sikerült 15mm-esre legyalulnom, és micsoda látvány! Párhuzamos oldalak, nyoma sincs a kézi gyalunál rendszeresen előforduló bemarásoknak, szinte tükörsima felület...
Úgy számoltam hogy a 15-ös vastagság elég lesz. Felsőmaróval még be tudom falcolni az illesztések miatt, viszont bármilyen hihetetlen, lényegesen könnyebb a kezdeti 22-24mm-es méretnél, és nagyon szépen hajlik
Még hat deszka van hátra a lapolásból, és semmilyen léc, vagy faáru nem marad gyalulás nélkül amit a kertben találok. De azt már füldugóval!
A deszkáim oldala miatt aggódom kissé, ugyanis egyik sem egyenes. Egy pici ív mindegyikben van, és még sejtelmem sincs, hogy egyenesítsem ki. : ) Ha valaminek nekitámasztom miközben a körfűrésszel vágom, akkor se biztos hogy egyenes lesz, tartok tőle hogy a vágás követni fogja a görbületet. Sebaj, az még odébb van, különben is, holnap találkozom Pisti barátommal!!
Mára ennyi fért bele, de három építésmentes nap után ez is nagyszerű érzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése