2012. március 12., hétfő

"Nem is vagy olyan hülye..

mint amilyennek mutatod magad, egész jó hajót építesz" hangzottak Pistabátyám elismerő szavai, akitől a gyalu és fűrészgépet kaptam kölcsön, "ha ugyan nem a szomszédban fotózgatsz" tette hozzá, olyan öblösen, Pistásan nevetve.
A fúrás-dugózás manővert megpróbálva elsumákolni utánanéztem az elérhető faanyagoknak. Gőzölt, műszárított, megmégmilyenpuccos, az eladó szerint svéd fenyődeszka / az öreg asztalos szakik vallják, hogy a fenyő annál jobb, minél északabbról származik/ itt-ott csomókkal, ezerhatszáz egy szál (nyolc darab kéne), hát nem is tudom... De ahogy hozzáérek... Ez a műszárítás olyasmi lehet mint a műbőr, a nevében benne van a kulcsszó, hasonlít is az eredetihez így távolról nézve, de különben köszönőviszonyban sincsenek. Szóval megfogom a műszárított anyagot, és végülis nem leszek olyan vizes mintha az esőn állnék, de ha lenne nálam szappan akkor simán mosakodhatnék.
 Micsoda érték van otthon!!! Megnőtt a becsülete a csomós faanyagnak, mert azokat a deszkákat legalább két éve vettem, és mostanra olyan szárazak, hogy ihaj!
Muszáj lesz majd kicsit toldanom rajtuk, de első lépésben elkészítem a dugókat, amivel majd a kifúrt csomókat pótolom.
A körkivágó készletet nem ilyenfajta munkára készítették, így sokat dolgoztam azon, hogy a furathoz illeszkedjen a következő méretű kivágott anyag. A dugó vastagságánál a huszonkét milliméterest láttam megfelelőnek, hiszen itt minden kézi munka, és még ha el is fordul kicsit a tizenötmillis palánkban, akkor is ki fog lógni mindkét oldalon és szépen le tudom tisztázni.
Hűvösnek érzem a levegőt /illetve fázom mint a kutya/, így jónak látom a frissen ragasztott anyagot zárt helyre vinni.
 A hosszborba formája is szépen alakul, ideje átcsiszatolnom kicsit. Borovi. Mily más dolgozni vele...még a szálka is olyan előkelőn, nemesfához méltón szalad az ujjamba... Nem lehet véletlen, hiszen ahogy Péter oktatónk mondta, és mondja még jó néhány évtizeden keresztül a széllel és a hullámokkal megfertőzött kis csapatnak: "A vitorlázásban mindent csak elegánsan"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése