2012. április 21., szombat

Árbóckák

"Az új hajótípust elsősorban kereskedelmi célokra használták, ezért csak a főfedélzeten helyeztek el egy-egy ágyúsort.." Olvashatjuk Marjai Imre könyvében, és jogosan bánkódhatunk a régi kedves hagyományok megszűnése miatt. Azonban ha lovunk nem lehet, attól még valamivel helyettesíthetjük, kizárólag a vitorlázás rendjének és az elsőbbségi szabályok hatékonyabb betartásának érdekében. Hiszen könnyen szemtelenkedik bárki, hatalmas hullámokat keltve az "egyéb kategóriába" sorolt motorosával, ha nem kell következményekkel számolnia. Mostanáig. Mert az új hajótípust elsősorban békés vitorlázásra tervezték, ezért látták el döfőorral. : )
A váz csiszolása igazi egykezes munka, de az az egy kéz negyedóra múlva már zsiborog a rezgőcsiszolótól, így csak lassacskán haladok vele.
Időközben jobban belemerültem az árbóc rejtelmeibe, mert több helyről is nyugtalanítóan kérdezték: Nem egy darabból akarod csinálni, ugye? Háát... most már biztos hogy nem, pedig milyen jól elterveztem hogy csak megtoldom a négyméteres épületfámat, nútolok, meg gyalulok, meg a bánat tudja még mit csinálok vele, és kész is. De "a bütünek úgy kell állnia, hogy..."  Eee... hihetetlen mit hord össze ez a sok hozzáértő, és még könyvbe is írják! : ) Sebaj, legyen egy jó napjuk, én meg majd sasolom a bütüt. Addig is előkészítem azt a néhány padlót amiből az egyik oldal és a hosszítás lesz.
Körfűrésszel méretre vágom, eltávolítva a használhatatlan részeket aztán nekiesek a kézi villanygyaluval. Ez természetesen csak nagyolás, azért hogy a vastagsági gyalu késeit kíméljem, és ahhoz egyébként is kevés vagyok a mostani másfél kezemmel. Hívnom kell valakit...
Hétfő délutánra ígértek segítséget Lali barátom személyében. A készre gyalulás után látom majd meg, hogy mennyi használható fel a stafnikból, meg hogyan tudom illeszteni a bütü szem előtt tartásával, ezért jócskán túlméreteztem az anyagmennyiséget. Mintha nem lenne elég az építés, meg az időközben előkerülő rengeteg váratlan  feladat, hát mit olvasok?! Nem hogy több darabból legyen az árbóc, de ha részben üreges, annál jobb nincs is, mert egyrészt annyival könnyebb, másrészt kevésbé vetemedik.
Nna, ezt majd a gipszlevétel után...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése